Close
Contact Us

Call: 0800 466 657 to book your consult with Tim

Project overview

The Green family had spent a lot of time and money renovating their 1960’s bungalow. The next step was to bring the exterior spaces up to the same standard. The setting was great to start with, with a large north facing back lawn and fantastic mature trees. What was missing was a setting within the garden that would draw them into the space. The large deck existed but there was no pull factor to encourage them further into the garden.

The client has put a lot of thought into what they wanted before getting in touch with us, including a portfolio of Houzz reference images. This showed crisp, clean lines, seating built into the hardscape rather than freestanding elements, and the use of contemporary materials. “We showed Jessica the style we liked and she was able to nail it first time!”.

As one of the clients works from home, with his office space looking directly out on the garden, he was adamant that he didn’t want to see the garden shed from here. Alongside this, they wanted to retain and emphasize their lovely mature trees, and to create an outdoor BBQ area with integrated seating – somewhere to read a book & for the family to gather.

“We wanted it to look nestled in and integrated.”

Features

  • RoleDesign, Manage, Construct
  • Site Area400m² (rear of section only)
  • StatusCompleted 2015

Awards

  • Landscape of the Year 2016Landscape Industries of New Zealand
  • Design of the Year 2016Landscape Industries of New Zealand
  • Gold Award for DesignLandscape Industries of New Zealand
  • Gold Award for ConstructionLandscape Industries of New Zealand
  • Indoor Outdoor Flow Award 2015NZ House & Garden

Unique Challenges

There was originally no connection between their home and garden. As the client put it “you felt trapped in the house”. Developing living areas that would draw them outside and enhance their indoor outdoor flow was therefore top priority. We had to decide what should stay and what should go in order to emphasize the forms of the remaining trees. Once the garden was cleared out, we worked on developing the best placement for their new outdoor BBQ living area, making sure that this was within easy access of their home, and fitted within the existing trees.

The BBQ unit was no easy feat to construct. With no access for machinery, the concrete aggregate had to be mixed in their garage and barrowed down the narrow path alongside their home. This made life a bit harder for our team on the ground, but they powered through.

 

Final Outcome

The innovative design and attention to detail constructing it has added a whole new dimension to the family’s outdoor living. The client’s young girls love using the irregular concrete steppers for hopscotch, while the whole family find themselves BBQing and dining outside a lot more.

With lighting along the path and in the trees it is magical at night. “We dim the lights inside & light up the garden & it’s just beautiful. You feel as though you are in a park.” Despite the park-like feeling, their garden is low maintenance. “We spend about 5 mins gardening a week. Bark chips are the secret. It’s really just a matter of mowing the lawn.”

The revamp not only won gold in the design and construction categories of the nationwide landscaping awards, but also scooped up the Supreme Landscape of the Year award

 

The garden was a total revelation, hidden from the outside world. You walked into a heaven created not only for the intimate family living but also entertaining with friends. The repetition of design elements created a strong connection between house and garden, with very good integration of existing with new aspects. This garden embraced you with its warmth, its playful elements & its surprise.

LIANZ judge's comment

Landscape of the Year 2016

Contact us to discover how your outdoor spaces can be transformed

As you can see in the above featured project – great landscaping can make a big impact on your property & how you use it. Get in touch to discover how your property can be enhanced.

Email us to book your free consultation

or call: 0800 466 657